Έτοιμο το «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας (video)

0

Ενεργοποιείται από την ερχόμενη εβδομάδα το νέο ηλεκτρονικό λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συνδέει εφορίες και τράπεζες. Το «ηλεκτρονικό μάτι» της εφορίας θα μπορεί πλέον να εντοπίζει όσους έχουν αποκρύψει καταθέσεις από τα εισοδήματα που δηλώνουν κάθε χρόνο. Από τους πρώτους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής για ένα στα πέντε ΑΦΜ.

Στους ηλεκτρονικούς πλέον φακέλους αποτυπώνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών από το 2002 έως το 2012 τις οποίες το νέο σύστημα φιλτράρει δίνοντας ακριβή αποτελέσματα σε μόλις 24 ώρες.

Στην ουσία γίνεται σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος από τον φορολογούμενο.

Από τα ύποπτα για φοροδιαφυγή ΑΦΜ που περιλαμβάνονται στην υπερλίστα των ελεγκτικών αρχών, για τουλάχιστον 250.000 από αυτούς υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Πρόκειται για μεγαλοκαταθέτες με τουλάχιστον μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ.

Το θέμα πάντως της συνταγματικότητας ή μη της παράτασης παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου θα κριθεί τελικά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία παραπέμφθηκε από το 2ο τμήμα. Με νέα απόφαση του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια και πως οι συνεχείς παρατάσεις αντιβαίνουν το Σύνταγμα.

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου, Ντίνα Τσουκαλά, Λία Χρηστάρα

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ